Antistoffen

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, ik kom net van de corona afdeling van het groene hart ziekenhuis af.

Voor de meeste mensen die dit kunnen zeggen is het waarschijnlijk een stuk heftiger dan voor mij. Zo had de man waarmee ik samen op de kamer lag er al 3 weken gelegen. Voor mij was het gelukkig maar een paar uur. Zo als ze me daar vertelde, heb daarmee de gemiddelde doorlooptijd behoorlijk naar beneden gehaald.

maandag, vier dagen eerder…

Maar laat ik vanaf het begin beginnen.
Ik ben al meer dan een maand verkouden en ongeveer een week geleden was het erger geworden en had ik er wat verhoging bij gekregen. Mijn zelftest gaf vorig weekend nog steeds negatief aan en ik kom weinig buiten de deur maar omdat ik naar het Erasmus ziekenhuis voor mijn wratten moest, had ik besloten om toch maar even een officiële test te doen.
Ik kreeg de uitslag die avond, en tegen al mijn verwachting in was die positief.

Dinsdagavond ben ik gebeld door de GGD voor een contact onderzoek en wat vragen en heb toen besloten om ook maar even de volgende dag mijn hematologische verpleegkundige in te lichten.
De dag erna, inmiddels woensdag, werd gebeld of ik een antistoffen test zou willen doen omdat ik in de risicogroep val. Ook daarvan was de uitslag anders dan verwacht.
Na 3 vaccinaties en een corona infectie heeft mijn lichaam geen antistoffen aangemaakt. En daarom was ik vandaag op de corona afdeling en daar heb ik preventief antistoffen gekregen om mijn afweersysteem een duwtje te geven en er voor de zorgen dat de corona infectie niet erger gaat worden.

Het is me eigenlijk al verteld, maar nu het is ook (bij mij) aangetoond dat de corona vaccinatie bij sommige mensen met een verstoord immuun system weinig effect kan hebben. Ik ga me wel afvragen hoe het met mijn andere vaccinaties (zoals griep, pneumakokken, hpv) zit…

Maar goed, voor nou voel ik me redelijk goed en hoop dat de grieperige klachten met de antistoffen weer snel verdwijnen.


8 reacties op ‘Antistoffen

 1. Heel veel beterschap en dat de klachten maar niet erger worden nu met antistoffen.
  Jammer dat de 3 vaccinaties bij jou niet gewerkt hebben.
  Ikzelf ook CLL de eerste 2 niet gewerkt,maar de 3de wel heel veel antistoffen alsof ik ziekte doorstaan heb.
  Nog veel beterschap zal zeker goed schrikken zijn geweest.
  Gr van een lotgenoot

  Geliked door 1 persoon

  1. Hallo Carina,
   Bedankt voor je reactie. Het laat duidelijk een aantal veschillen zien. Bij mij is er nooit preventief op antistoffen getest. Met mijn eerste vaccinatie heb ik dit wel eens gevraagd maar dat was toen geen beleid. Inmiddels denk ik dat dit in ons ziekenhuis aan het veranderen is. Het andere laat zien dat (hoewel de 3 vaccinaties bij mij niet hebben gewerkt), dit niet opgaat bij iedereen met CLL. En dat dit beslist geen reden is om geen vaccinaties te nemen als je een verstoord immuunsysteem hebt.

   Like

 2. Beste iRon,

  Veel dank weer voor je informatie die voor ons allen zo belangrijk is!

  Toch wil ik opmerken dat de vaccinatie niet alleen tot de productie van antistoffen leidt (en die nemen weer geleidelijk af) maar ook de ‘geheugencellen’ prikkelen en die zorgen ervoor dat je lichaam weer in de aanval gaat ook al zou je geen antistoffen meer hebben.

  Je hebt alleen maar lichte (maar wel hinderlijke) ziekteverschijnselen gehad en het is niet onmogelijk dat JUIST de vaccinaties ervoor hebben gezorgd dat deze niet zwaarder geworden zijn.

  De vaccinaties hebben nooit beweerd iemand 100% te beschermen maar ze voorkomen in het overgrote deel van de gevallen wel dat de ziekte ernstige vormen aanneemt.

  Hartelijke groet,

  Felikes

  Geliked door 1 persoon

  1. Hallo Felikes,
   Ook jij bedankt voor je reactie toen ik mijn post terug las voelde dit statement al anders dan bedoeld. Het was bedoeld als een waarschuwing (om nog steeds waakzaam te zijn) en een opstapje naar de vraag over het effect van mijn andere vaccinaties maar zeker niet dat mensen met een verstoord immuunsysteem geen vaccinaties hoeven te nemen.

   De informatie in jou reactie maakt dat nogmaals duidelijk.

   Bedankt,
   Ronald

   Like

 3. Nu snel weer opknappen Ron. Het blijft een spannende en rare tijd voor iedereen en voor jou in het bijzonder.
  Na deze onverwachte “verassing” snel weer op het gewenste niveau.
  Gr Edwin en Fred

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.