Bloedcellen

In de grafiek hierboven is het verloop van mijn leukocyten (witte bloedcellen), hemoglobine (rode bloedcellen) en trombocyten (bloedplaatjes) te zien sinds mijn diagnose in juni 2014.

Chronische lymfatische leukemie

Bij Chronische lymfatische leukemie (CLL) is er een gestoorde celdood van de lymfocyten. Lymfocyten zijn een bepaald soort witte bloedcellen, die zorgen voor afweer tegen bijvoorbeeld virussen en bacteriën. Eén van de gevolgen van de gestoorde celdood is dat de lymfocyten zich blijven vermenigvuldigen en de andere bloedcellen “verdrukken” wat in de grafiek naar voren komt: de witte bloedcellen stijgen exponentieel en vooral de rode bloedcellen dalen tegelijker tijd. Rode bloedcellen zorgen voor de transport van zuurstof. Een te kort aan zuurstof in het bloed (maar ook de CLL zelf) uit zich in vermoeidheid.

Chemo

De chemotherapie die ik eind 2017 gehad heb, dood (met grof geschut) alle witte bloedcellen en zorgt dat alles zich (tijdelijk) hersteld. Maar gezien de ziekte chronisch is, komt het naar verloop weer terug.

Venetoclax

Eind 2020 ben ik begonnen aan een nieuwe medicatie, genaamd Venetoclax dat ik 2 jaar lang moet slikken. Venetoclax is een stuk meer gerichter dan chemotherapie. Het middel bindt zich aan het eiwit dat normaal gesproken zorgt dat de lymfocyt overleeft waardoor het dus sneller sterft.
In vergelijking met chemotherapie heeft dit medicijn ook vrijwel geen bijwerkingen (bij mij).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.